”Love will bust me out”

Ikväll har jag suttit och tittat på en av mina favoritfilmer ever; Hurricane. Det är en verklighetsbaserad film och handlar om proffsboxaren Rubin ”Hurricane” Carter (spelad av Denzel Washington) som satt i fängelse 19 år oskyldigt dömd för mord. Historien är fascinerande, minst sagt. Lustigt hur Gud kan tala t.o.m. genom en film som handlar om en människa som är dömd för mord… Det här är bl.a. min behållning från den här gången:

• Alla behöver någon som tror på en. Förstås. På något sätt blev det bara så tydligt för mig nu igen att det faktiskt är livsavgörande. När du själv inte ens orkar hoppas längre så behöver du någon som tror på dig, som tror att du kommer att klara dig igenom det fängelse du har hamnat i… Någon som ser dig… inte bara de saker människor påstår om dig eller vill se.

Första gången Lesra (en ung kille som började kämpa för att Hurricane skulle bli fri… 16 år hade redan gått) besöker Rubin i fängelset utspelar sig följande samtal mellan dem:

”Tror du att jag mördade de där människorna?” frågar Rubin
”Nej. Jag vet att du inte gjorde det.” svarade Lesra
”Hur vet du det?”
”Jag bara vet det.”

Rubin tittar på Lesra en stund och man ser hur hans blick blir varm och ögonen får en ny glans.
”Jag är så glad att jag mötte dig!” säger han sedan.

• Det gör ont att börja hoppas när man intalat sig själv att man inte behöver någon och att man inte ska lita på någon…

”…So you let go
Of love that’s holding on
And you close your eyes
Never thought of being wrong
You’ve surrendered half you life
To a world of pain and sacrifice
But through it all…through it all
You’ve made things right…”

-ur sången ”So Amazing” (från Hurricane) av C & S Anderson

Rubin hade en fru som trodde på honom och älskade honom och var beredd att finnas vid hans sida genom allt. Men när hans hopp om att bli fri dog bröt han med henne, han sa nej till kärleken som ville finnas där för honom. Han började intala sig att det han behöver göra är att komma till ett stadium då han inte behöver något eller någon. Och det klarade han bra. Ända tills Lesra och vännerna kom in i hans liv. Rubins första reaktion då han märkte att han blev uppmuntrad av deras omtanke och kärlek, att hoppet väcktes, var att han förbjöd dem att komma tillbaka eller ens kontakta honom.

Det gör ont att bli älskad då man gjort sig hård. Ändå finns det ingen annan väg ut i frihet, ut i livet… Smärtan kan vara enorm trots att man längtar till kärleken och friheten mer än någonting annat.

• Kärleken befriar mig.

”Hatred put me in prison but love is going to bust me out. (Hat satte mig i fängelse men kärleken kommer att få mig fri.)” -Rubin ”Hurricane” Carter (Denzel Washington) i filmen Hurricane

Lisa, Sam, Lesra och Terry flyttar till USA från Canada enbart för att finnas närmare Hurricane och kunna hjälpa honom ut ur fängelset, de satsar allt på att få honom fri. De känner honom inte, de har bara fått en övertygelse om att han är oskyldig. De gör klart för honom att de inte tänker åka hem förrän han är fri. Det är bara kärlek som kan göra det… Det är vad Jesus gjorde för mig. Satsade allt så att jag skulle bli frikänd…

”… Amazing
I have heard my inner voice
And finally can rejoice
I was lost (so lost) and way down (way down)
Never thought that I would be (uuohhh)
Amazing and now I’m free (yeahhh)…”

-ur sången ”So Amazing” (från Hurricane) av C & S Anderson

•••••••••••••••••••••••

Har en känsla av att det kommer att bli mycket sagt om frihet den närmaste tiden… Både här på min blogg och så där annars. ”Team Borgå” har fått några doser redan… och mer blir det på fredag. 😉