Estniska

Okej… jag kan inte motstå frestelsen att visa upp det lilla jag kan av det Estniska språket… Det är Egons, ”vår est”, fel. 🙂

Den första mening jag lärde mig på estniska var ”Tere musirull! Olen vapa ja vallalline. Anna mulle musu!” och det var bara för att några tonåringar lärde Isabella att säga det då vi var i Estland. Jag kan inte använda en sån mening annat än då jag ska visa upp mina språkkunskaper… 😉

Den andra hela meningen jag lärde mig var ”Millist kohvi pakuksid sina ootamatule külalisele?” och Egon slet sitt hår då han skulle lära mig den på vägen hem från Estland. (Men idag gör den honom stolt över mig, säger han… Å andra sidan så säger Egon också att det bara är ett fåtal utvalda och mycket speciella människor som får äran att tala estniska… så… 😀 )

Den gången lärde jag mig också bl.a. vad ”püha vaimo” är och det tog en stund innan jag fattade att de inte satte ett enormt värde på sina fruar utan att det ju betyder Helig Ande… 😉

Head ööd
Maga hästi
Head päeva
Palun
Aitäh
Tänan
Hästi
Pole midagi
Mis see on?
Mida sa teed?
See on jube.
See on hästi.
Olen seda väärt.
Miks sa niid hirmul oled?
Mis sa arvad?
Meeldib.

De här två meningarna lärde jag mig av Egon ikväll:
Ma pean varsti magama minema sest mul on kella 10-st aeg massööril.
Mängin pilli ja vaatan telekat.

Tja, det var väl allt som jag kan komma på… Inte mer med det. Just nu. Men jag ska lära mig mera. 🙂