Grekland-rapport

Innan jag börjar skriva ska jag bara säga att jag har bestämt mig för att använda de Grekiska namnen på orterna vi besökte. Dels för att jag tycker att de är mycket vackrare och dels för att jag inte orkar hålla isär vilka namn som är de svenska namnen och vilka som är de engelska. 😉

Vi bodde alltså på Evangelical Center i Sounio (som ni ser längst ner på kartan här under). Vi sov där alla nätter utom en, då vi sov på ett hotell nära Patra. På kartan syns också Lavrio -den lilla staden som låg närmast oss, och där jag tillbringade en del tid den dagen jag ”tog ledigt”- och Athina (Aten), där vi förstås var en del, och Pireas (Piraeus) -därifrån båtarna går ut till öarna och jag alltså åkte ut till Egina (Aegina). Ni ser också lite av Egina där nere till vänster. 🙂
karta

Evangelical Center var ett helt underbart ställe! Kändes mera som ett hotell än ett lägerområde. Det stora ”lägerområdet” låg högt uppe på en kulle och var skyddat av både växtlighet och ett högt metallstaket. Jag och några till hade utsikt över havet från våra balkonger och från ”altanen” på taket var det en helt underbar utsikt. 10 minuter tog det att gå till närmaste badstrand. Vi fick såå god mat och blev väldigt väl omhändertagna. 🙂 Här är några bilder därifrån:

EvangelicalCenter1 EvangelicalCenter2 EvangelicalCenter3EvangelicalCenter4 Strand1 Strand2

Poseidons Tempel ligger längst ute på Cape Sounio, och dit körde vi iväg en kväll just före solen skulle gå ner. Vi körde först till en urgammal teater nära några silvergruvor (i Lavrio?). Jag kommer tyvärr inte ihåg vad stället hette, men jag får ta reda på det senare… Jag fick köra den skraltigaste av bilarna (en mycket gammal minibuss -som borde ha blivit pensionerad för länge sedan- med växelspaken vid ratten och sjok av flagnande färg på taket) och trots att växlarna var hysteriskt svåra att komma underfund med, till en början, och att vägarna var smala och kurviga, så njöt jag… Nästa gång jag är i Grekland ska jag hyra bil. Det slog mig nyss att jag borde ha tagit ett foto av bilen… så hade ni fått se hur skraltig den faktiskt var. Men den hade bra bromsar, vad annat kan man tycka att är viktigt i så kuperad terräng. 🙂

Teater1 Teater3 Teater2
Det var en vacker vy -över havet och några öar och bergen- som mötte oss vid Cape Sounio… Det störde mig lite att det var så lätt att få snygga bilder vid templet… Jag menar… hur ofta kommer jag att använda bilder på ett avguda-tempel…? Här är i alla fall några bilder därifrån också…

CapeSounio6 CapeSounio5 CapeSounio4CapeSounio2 CapeSounio3 CapeSounio1

Mera om min Grekland-resa kommer. Kanske i nästa inlägg, vem vet. 🙂