Kort intervju med Mikael Svarvar

Inför gospelkörhelgen vi ordnar här i Borgå, 12-13 april, ställde jag några frågor till Mikael, som vi får ha som instruktör (och pianist/ solist/ lärare/ expert). Enjoy. 🙂

Milke

Vem är Mikael Svarvar? Hur skulle du beskriva dig själv?
”Bilden av vem jag är beror på vem som svarar, många ser mig som bandledare i olika tv produktioner, bl.a ”Fångad av en sång”, ”Salt”, nu aktuella ”Allt ljus på..”, andra ser mig som gospelmusiker med erfarenheter som gospelpianist, körledare och solist, andra ser mig som soul och jazzmusiker bakom andra artister eller som sångartist med eget låtmaterial. Min familj skulle kanske beskriva mig som passionerad husrenoverare, stolt 4-barns pappa med äldsta dottern i himlen.Själv skulle jag beskriva mig lite som min familj kanske skulle göra, men tillägga optimistisk realist med ibland för höga krav på mig själv, gillar fri luft och god mat.”

Vad inspirerar och motiverar dig?
”Att dela med mig av mina livserfarenheter och musikerfarenheter, motivationen och inspiration byggs upp i mötet med andra människor, även ur livets positiva och negativa skeenden.”

Vad är gospel och för vem?
”Gospel är berättelsen om Jesus Kristus, vad han betyder och har gjort för oss. Gospelmusiken är ett speciellt körsound med vissa musikaliska kryddor som växte fram under 1900 i de svarta amerikanska kyrkorna, en musikalisk deg med blues, negro spritual, och senare soul, jazz, rock och pop. Det är för alla som vill vara med. Behöver man vara kristen- nej. Till budskapet i gospelmusiken hamnar man kanske förr eller senare att ta ställning till för sin egen del, men för att lära sig tekniken behöver man kunna ge ifrån sig ljud och öppna munnen. Stämmorna lär man sig på gehör d.v.s genom att härma. Viktigt att säga att det inte längre är de ungas musik, det märks tydligt på körhelger att gospelmusiken förenar alla generationer, det är inte ovanligt att farmor, svärson och barnbarn är med under samma helg.”

Varför ska man komma med på gospelkörhelg?
”Kanske för att det brukar bli rätt svängigt. Kanske för att det inte i längden är kul att endast sjunga ensam i duschen. Kanske för att förkovra sig i körsång, bredda stilen, smygintresserad av att få sjunga ett solo, listan kan bli hur lång som helst.”